Hanzehogeschool Groningen • Rijksuniversiteit Groningen •

Buurt, pand en bewoners opgeknapt via WOG

Met een simpel aanbellen werd een heel proces van een verwaarloosd pand en tuin, en soms dito bewoners, in gang gezet. In de afgelopen vijf jaar zijn zo 49 plekken aangepakt, die de hele buurt in de gemeenten Stadskanaal en (toen) Vlagtwedde een doorn in het oog waren. Niet alleen is de waarde van de hele buurt verhoogd, maar vooral ook de leefbaarheid. Tevreden zette de Stichting Waardebehoud Onroerend Goed (WOG) daarom op 8 februari in Onstwedde een punt achter dit project. (lees meer)

In het project WOG werd op kleine schaal met relatief weinig middelen (1,5 miljoen euro) een aantal verwaarloosde panden aangepakt. Daarmee verbeterde de leefbaarheid van de hele straat en de waarde van de andere panden. Maar ook vaak de situatie van de bewoners van het pand, want ook achter de voordeur werden problemen aangepakt. Soms stonden de blikken verf al klaar in de schuur maar ontbrak de fut om dit als alleenstaande nog aan te pakken. Soms zaten mensen eigenlijk in een te duur huis, met daarnaast sociale problemen en werd bemiddeld naar een goedkopere huurwoning. En voor leegstaande panden loonde in deze krimpregio een opknapbeurt niet meer, en was sloop een betere oplossing.

De Stichting bestaande uit partijen als de lokale Rabobank, woningbouwcorporaties Lefier en Acantus, gemeenten en VNO NCW deden zo een schat aan ervaringen op die ze via de website ook willen blijven delen. Op de website kunt u ook een uitgebreid evaluatierapport aanvragen.

Lees hier het WOG magazine, of ga naar www.waardebehoudonroerendgoed.nl voor meer informatie.