Hanzehogeschool Groningen • Rijksuniversiteit Groningen •

KKNN Kenniscafé basisvoorzieningen 4: Kunst & Cultuur

3 oktober 2024 13:30 - 3 oktober 2024 17:00
3 oktober 2024 13:30 - 3 oktober 2024 17:00 Schrijf je direct in

Onder kunst en cultuur worden onder andere het verenigingsleven, bezoek aan cultureel erfgoed en musea en andere dingen verstaan die het leven aangenaam maken. Kunst en cultuur kan gevoelens van trots en binding met de plaats waar men woont voeden. Het kabinet heeft aangegeven de btw op kunst en cultuur te willen verhogen. Zijn de culturele voorzieningen dan nog voor iedereen toegankelijk? Hoe zorgen we in een regio met bevolkingsdaling ervoor dat de plaatselijke voetbalclub en muziekvereniging genoeg actieve leden houdt om te blijven bestaan? Hoe zit het met het aanbod qua kunst en cultuur op het platteland? Hoe zorgen we met een vergrijzende bevolking voor genoeg vrijwilligers om kleinere musea op het platteland draaiende te houden? En wat voor rol speelt erfgoed op het platteland?

Op donderdag 3 oktober tijdens ons vierde kenniscafé in een reeks over basisvoorzieningen zoomen we in op Kunst & Cultuur. Maarten Koreman presenteert zijn proefschrift over Rural futures for young adults: Rural development and regeneration in the Netherlands en zal oa belichten hoe culturele festivals plattelandsontwikkeling en -regeneratie ondersteunen. Zo deed Maarten onder andere onderzoek naar de rol van festivals op het platteland, zoals Grasnapolsky en Hongerige Wolf, op het platteland van Oost-Groningen. Hij zag dat er steeds meer van zulke festivals zijn en dat ze steeds meer bezoekers trekken. Het wordt vrij breed gedragen door de gemeenschap en maakt de streek interessant.

We zijn te gast in de KunstKerk in Warffum en Jan Dirk Gardenier en Gerrie Jonker lichten hun initiatief toe en vertellen oa over het belang van kunsteducatie voor jongeren in de regio.

Na dit plenaire deel gaan we uiteen in drie groepen.

Marjon Edzes, directeur van de Coöperatie Sterke Musea, vertelt over hun aanpak. We zien bijvoorbeeld dat kleinere musea vaak grotendeels op vrijwilligers draaien. Hierdoor ontbreekt de mankracht of kennis om toekomstplannen te schrijven die nodig zijn om financiering te krijgen voor verbetering van het museale aanbod. Deze coöperatie biedt die professionele hulp aan om de musea te versterken in wat ze doen en te professionaliseren. Ook zal Marjon vertellen over het belang van kleine musea voor de dorpen en de regio.

Elles Bulder, lector Leefomgeving in Transitie aan de Hanze, gaat het gesprek aan en presenteert over het belang van erfgoed, de functies van erfgoed en hoe dit wordt beleefd door de inwoners. Erfgoed kan van waarde zijn voor de identiteit van een gebied en herbestemmen van zulk erfgoed bij leegstand is daarom belangrijk.

Siart Smit, projectleider bij Wiede Wold, presenteert over het programma dat De Wolden als Drents Culturele gemeente op de kaart moet zetten én de toekomst van het platteland op een geheel andere manier onder de aandacht brengt. Bewoners identificeren zich voornamelijk met hun eigen regio en omgeving en kunst en cultuur kunnen een grote rol spelen bij het vinden en uitdiepen van de regionale identiteit. Het project is in juli 2024 afgerond, een mooi moment om terug te blikken op wat het project heeft opgeleverd en wat er blijft bestaan na het project.

 

Programma

Donderdag 3 oktober

13.30 inloop

14.00 Plenair

  • Welkom en intro
  • KunstKerk Hogeland, Jan Dirk Gardenier en Gerrie Jonker
  • Rural futures for young adults, Maarten Koreman

15.00 Pauze

15.30 Deelsessies

  1. Sterke Musea, Marjon Edzes
  2. Erfgoed, Elles Bulder
  3. Wiede Wold, Siart Smit

16.30 Borrel

17.00 Einde

 

Locatie

KunstKerk Hogeland

Oosterkerkpad 7a, Warffum

Parkeren kan bij de haven of de sportvelden (5 minuten lopen), of anders in de Oosterstraat

 

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden.