Dit krimpcafé XL over ‘wat we kunnen leren van anderen?’ vindt plaats in de historische sloepenloodsen in Zoutkamp in gemeente De Marne. Deze gemeente kenmerkt zich naast haar landschappelijke kwaliteiten door een veelvoud aan bewonersinitiatieven om de dorpen leefbaar te houden ondanks de trend van minder mensen, minder jongeren en meer ouderen.
Zo zal Petra de Braal u vertellen over het project DEEL & Ulrum, waarbij de inzet is in gezamenlijkheid van Ulrum een toekomstbestendig dorp te maken. Hoe doen ze dat? Lucie Gelderblom neemt ons mee in een laagdrempelige aanpak op het gebied van duurzaamheid, waar inwoners direct mee aan de slag kunnen.
In de diverse workshops die na de pauze worden aangeboden nemen de diverse sprekers u mee in allerlei lokale initiatieven. De workshops verlopen volgens het volgende stramien: Eerst zet de spreker kort het onderwerp uiteen, waarna u zelf aan de slag gaat en meedenkt met vragen die de spreker heeft of een concrete casus helpt uitwerken.
Tot slot vindt een korte plenaire terugkoppeling uit de diverse workshops plaats, waarna we afsluiten met een hapje en een drankje.
In het beeldverslag is een impressie van deze dag.
Daarnaast de presentaties van de verschillende workshops:
- Workshop 1 Lang zelfstandig wonen in Ulrum
- Workshop 2 Hotel De Marne- een bottum-up alternatief voor krimp en gebiedsmarketing?
- Workshop 3 Dorpshuis Pieterburen, een bijzondere ontmoetingsplek
- Workshop 4 Bewonersparticipatie in de praktijk
- Presentatie Project DEEL & Ulrum