Wat is het geheim van een succesvol burgerinitiatief? Wie zijn de nieuwkomers in krimpgebieden? Hoe ziet de nieuwe huisartsenpraktijk er uit? Onderzoek dat beleidsmakers verder kan helpen bij hun werk rond leefbaarheid in krimpgebieden. Hoe? Een aantal vragen die we op 12 april beantwoord zagen tijdens het Krimpcafé over Onderzoek en Beleid in het provinciehuis in Groningen.
Drie thema’s stonden centraal op deze middag: Burgerinitiatieven, Voorzieningen en Nieuwkomers & Blijvers. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en anderen presenteerden conclusies uit recent onderzoek, beleidsmakers hebben we gevraagd hierop te reageren.
Voorafgaand aan de workshops zijn Eelco Eikenaar, gedeputeerde Leefbaarheid van de provincie Groningen en Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland, prof.dr.ir. Bettina Bock, ieder vanuit hun eigen perspectief ingegaan op de relatie tussen onderzoek en beleid.
In het beeldverslag een impressie van deze dag.
Daarnaast de verschillende presentaties:
Plenaire opening
Plenaire presentatie van Erzsi de Haan
Workshop 1 Wat maakt een burgerinitiatief succesvol? door Erzsi de Haan.
Workshop 2 Huisarts, spil in dorp en zorg door Wilma Wolf.
Workshop 3 Kennis over voorzieningen is een begin door Suzan Christiaanse (RUG), Ellen Stutterheim en Sjoerd IJdema (beiden Partoer).
Workshop 4 Welke jongeren willen blijven? door Wilma de Vries.
Workshop 5 Worden nieuwkomers ook blijvers? door Tialda Haartsen.
Workshop 6 Wat als je doelgroep wat anders wil? door Louise Meijering.
Workshop 7 Waar wonen (hulpbehoevende) ouderen? door Elles Bulder.